Kicsi kincseim

Schatz

Schatz

Kinek mondjam el?

Barátságok anyaság idején

2018. augusztus 22. - Schatzka

A minap olvastam egy nyílt levelet Timitől, a TheLifeWithMimi blog írójától, ami nagyon megfogott; akár én is írhattam volna. Arról írt tulajdonképpen, hogy mennyire megváltoznak a barátságok a nők körül, amikor anyává válnak.

Drága Barátom!

Tedd a szívedre a kezed! Mit gondoltál akkor, amikor félelemmel vegyes örömmel újságoltam el Neked, hogy gyermekem lesz? Mi volt a mosolyod és az ölelésed mögött?  Őszintén tudtál  örülni velem? Vagy már aznap eltemetted a barátságunkat? Te már akkor tudtad, hogy itt véglegesen lezárul egy korszak és egy teljesen új kezdődik aminek nem biztos, hogy részese szeretnél lenni?

Én is ezt élem: vannak, akik nyitnak az új helyzetben, és vannak, akik értetlenül állnak afelett, hogy nem vagyok már a régi. Vannak barátok, akik eltűnnek, vannak, akik ígérgetnek, de végül soha nem érnek rá. Vannak, akik maguk is anyává válnak és bezárkóznak, vannak, akik hamar visszamennek dolgozni, és ezért nem érnek rá. Vannak, akik megértenek, vannak, akik irigyelnek. Vannak, akik időről időre felbukkannak, és ugyanott folytatjuk a beszélgetést, ahol abbahagytuk. És vannak, akiket én nem kerestem, mert nem értettem, mi van velük, de most már értem, mert átéltem. Persze, az élethelyzetek különbözősége más esetben is hozhat változást a kapcsolatainkban, de úgy érzem, soha nem volt ilyen éles a különbség, mint most.

anya_faradtan.jpgBizony nem egyszerű az új élethelyzet, bármennyire is készültünk 9 hónapig! (Kép forrása: ITT)

Most megosztok pár gondolatot arról a folyamatról, ami jellemző ebben az időszakban, és tippeket adok arra, hogyan tarthatod fenn a kapcsolataidat, vagy építhetsz ki újakat, amelyek által ismét úgy érzed majd, hogy a babázás mellett feltöltődsz és kapcsolódsz a világhoz, nem virtuális értelemben is.

AZ ELSŐ SOKK

Az anyasággal - bár a csöppség folyamatosan ott van a közeledben - egy buborékba kerülsz. Kvázi elszigetelve az addigi élettől. Ha nincs a közelben nagyszülő, testvér, barát vagy hasonló élethelyzetben lévő anyuka, baromi fárasztóvá és monotonná tudnak válni a napok, miután az első rózsaszín buborékos mámoros hetek elmúlnak. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy előttünk nagyon sokan átélték már ugyanezt, vagyis NEM VAGY EGYEDÜL ezzel a jelenséggel!

HA A HEGY NEM MEGY MOHAMEDHEZ

Amint úgy érzed, hogy nyitnál a barátok, a külvilág felé, tedd meg az első lépéseket. Amit az elmúlt hónapokban megtapasztaltam az az, hogy néma gyereknek anyja se érti a szavát. Hidd el, tudom, miről beszélek. :) Ha a barátok, ismerősök nem kopogtatnak maguktól az ajtódon, vagy nem hívnak telefonon, ha épp beszélgethetnéked van, keresd őket te. Lehet, hogy nem akarnak zavarni, vagy ők is pont a te hívásodat várják! Ha úgy érzed, hogy többször falakba ütköztél valakinél, vagy sokadjára sem akar összejönni egy találkozó (főleg fiúbarátok esetén sokszorozódik meg a lekopás esélye - csak mondom...de fura), engedd el!

HASONLÓ A HASONLÓNAK ÖRÜL

Közhelynek tűnhet, de igaz. Valószínűleg a te életedben is van már legalább egy, vagy több olyan barátnő, aki már szintén anyuka szerepben is jelen van. Ha össze tudjátok hangolni, találkozzatok, akár többen is; valamelyikőtöknél, vagy például egy bababarát helyen. Több olyan kávézó is létezik, ahol a babák, gyerekek játszani tudnak egy nekik kialakított terepen, míg ti egy kicsit kifújjátok magatokat, vagy elújságoljátok az aktuális történéseket - persze fél szemetek mindig rajtuk lesz, de így is jó lesz kimozdulni, hidd el. De már egy közös játszóterezés is üdítő lehet, bár ilyenkor a gyerekek után fogtok szaladgálni, ha már totyogó korba lépnek, és kevésbé lesz beszélgetős a találka. Ha távol éltek egymástól, vagy az eltérő napirend miatt nem tudjátok megoldani, hozzatok létre egy beszélgetős csoportot, ahol kiadhatjátok magatokból a babázással kapcsolatos gondolatokat, támogathatjátok egymást a nehezebb percekben, és együtt örülhettek a mérföldköveknek. Ezeket a nagyszülőkön kívül ők fogják leginkább értékelni. TÉNYLEG! :)

anyak_baratsagok.jpgNem mondom, hogy pihentető, de felpezsdít majd egy kis kikapcsolódás (Kép forrása: ITT)

ÚJ LEHETŐSÉGEK

Az interneten különböző fórumokon, platformokon, sok olyan lányt, nőt, anyát ismertem meg, akik inspirálnak akár az anyasággal kapcsolatos gondolataikkal, akár azzal, hogy ők is nyitottak más dolgokra: nem felejtenek el nők, alkotók (akár hobbibarkácsolás, akár smink, divat terén), vicces emberek lenni. Közülük többekkel találkoztam már, és a továbbiakban is tartani szeretnénk a kapcsolatot. Azt kell mondanom, hogy nem gondoltam volna korábban, hogy pont a neten fogok majd barátkozni az anyatársakkal. És bevallom, bár én nem vagyok egy ringatókra, hordozóklubokba járó típus, ezért erről nem tudok nyilatkozni, de kézenfekvőnek tűnik, hogy ott biztosan lesz egy-két olyan anyuka, akikkel szimpatizálsz majd, és akár rendszeresen fogtok találkozni, beszélgetni. Szóval Neked is azt javaslom, hogy járj nyitott szemmel, keresd az új lehetőségeket, mert biztosan új élményeket, megerősítést, támogatást fogsz kapni, ha eljön az ideje!

Ha van egy kis időd, írj, vagy oszd meg ezt azokkal, akiknek szerinted érdekes lehet!

SCHATZ

A bejegyzés trackback címe:

https://schatz.blog.hu/api/trackback/id/tr4114194275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása