Ilyen szépség fog kisülni belőle.
HOZZÁVALÓK
Tészta:
25 dkg rétes liszt
14 dkg vaj
1 tk sütőpor
1 csipet só
3 ek porcukor
2 ek tejföl
2 tojássárgája
Töltelék:
80 dkg sárga nem túlérett körte (illetve pár szem szilva, ha van)
10 dkg nádcukor
1 cs vaníliás cukor
fahéj ízlés szerint
Teteje:
2 tojásfehérje
1 ek citromlé
3 evőkanál porcukor
1 marék dió
csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
Összeállítom a tésztát. Ehhez először a liszthez hozzákeverem a sütőport és a sót, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a cukrot, tejfölt és a tojássárgáját, és egy könnyen gyúrható tésztává gyúrom (egy tálban). Befedem folpackkal, és fél órára hűtőbe teszem.
Közben megmosom a gyümölcsöt, kisebb darabokra/szeletekre vágom, hozzákeverem a cukrot és a fahéjat, majd egy teflonos serpenyőben karamellizálom, illetve puhítom egy kicsit előre. A sütőt bekapcsolom, 170 fokra előmelegítem.
Kiveszem a tésztát a hőtőből, belenyomkodom egy nagyobb piteformába (szofisztikáltabbak nyújthatják is, és utána méretre nyomogathatják a végén), hagyok egy szép peremet neki. Nekem Ikeás kerámia formám van illetve egy kisebb üveg, de ez a tészta nagyobb formába mehet. Megszurkálom hústűvel, és némi apróra zúzott dióval (én egy kis mozsárban szoktam) meghintem, hogy felszívja a sütésnél kicsorgó gyümölcslevet. Belekanalazom egyenletesen a karamellizált körtét, majd beteszem a sütőbe, és kb 15 percig félkészre sütöm.
A tészta szélét késsel meg is lehet cakkozni.
Ezalatt felverem a tojásfehérjét a citromlével, illetve a porcukor felével félkeményre, majd beleadagolom a maradék cukrot is, és teljesen kemény habot verek belőle. Kiveszem a sütőből a sütit, rákanalazom a kemény habot, ellapogatom viszonylag rusztikusra, megszórom apróra zúzott dióval (ez nem mindig történt meg).
Ilyen kis halmokat rakok rá, aztán elegyengetem.
Majd visszateszem a sütőbe, és további kb. 30 percig sütöm, de lejjebb állítom a sütő hőfokát, hogy ne szenesedjen el a tojáshab. :) Az a jó, ha szép karamellszínű lesz, kívül picit kemény, belül finom lágy.
Megszállottak ilyenkor még vadul nekiállhatnak fotózni. :)
Nagyon ízletes őszi sütemény, és bár laktató, nem lehet megállni egy szeletnél... :D
JÓ ÉTVÁGYAT!
Schatz
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)
Facebookon és Instagramon is várlak, képekkel, rövid sztorikkal hasonló témákban!