Kicsi kincseim

Schatz

Schatz

Habos körtés pite

Kuckós őszi esték sütije

2018. október 02. - Schatzka


img_20180928_180930.jpgIlyen szépség fog kisülni belőle.

HOZZÁVALÓK

Tészta:

        25 dkg rétes liszt

        14 dkg vaj

        1 tk sütőpor

        1 csipet só

        3 ek porcukor

        2 ek tejföl

        2 tojássárgája

Töltelék:

        80 dkg sárga nem túlérett körte (illetve pár szem szilva, ha van)

        10 dkg nádcukor

        1 cs vaníliás cukor

        fahéj ízlés szerint

Teteje:

        2 tojásfehérje

        1 ek citromlé

        3 evőkanál porcukor

        1 marék dió

        csipet só

 

ELKÉSZÍTÉS:

Összeállítom a tésztát. Ehhez először a liszthez hozzákeverem a sütőport és a sót, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a cukrot, tejfölt és a tojássárgáját, és egy könnyen gyúrható tésztává gyúrom (egy tálban). Befedem folpackkal, és fél órára hűtőbe teszem.

Közben megmosom a gyümölcsöt, kisebb darabokra/szeletekre vágom, hozzákeverem a cukrot és a fahéjat, majd egy teflonos serpenyőben karamellizálom, illetve puhítom egy kicsit előre. A sütőt bekapcsolom, 170 fokra előmelegítem.

Kiveszem a tésztát a hőtőből, belenyomkodom egy nagyobb piteformába (szofisztikáltabbak nyújthatják is, és utána méretre nyomogathatják a végén), hagyok egy szép peremet neki. Nekem Ikeás kerámia formám van illetve egy kisebb üveg, de ez a tészta nagyobb formába mehet. Megszurkálom hústűvel, és némi apróra zúzott dióval (én egy kis mozsárban szoktam) meghintem, hogy felszívja a sütésnél kicsorgó gyümölcslevet. Belekanalazom egyenletesen a karamellizált körtét, majd beteszem a sütőbe, és kb 15 percig félkészre sütöm.

img_20180929_191515.jpgA tészta szélét késsel meg is lehet cakkozni.

Ezalatt felverem a tojásfehérjét a citromlével, illetve a porcukor felével félkeményre, majd beleadagolom a maradék cukrot is, és teljesen kemény habot verek belőle. Kiveszem a sütőből a sütit, rákanalazom a kemény habot, ellapogatom viszonylag rusztikusra, megszórom apróra zúzott dióval (ez nem mindig történt meg).

img_20180929_191619.jpgIlyen kis halmokat rakok rá, aztán elegyengetem.

Majd visszateszem a sütőbe, és további kb. 30 percig sütöm, de lejjebb állítom a sütő hőfokát, hogy ne szenesedjen el a tojáshab. :) Az a jó, ha szép karamellszínű lesz, kívül picit kemény, belül finom lágy. 

img_20180929_191823.jpgMegszállottak ilyenkor még vadul nekiállhatnak fotózni. :)

Nagyon ízletes őszi sütemény, és bár laktató, nem lehet megállni egy szeletnél... :D

JÓ ÉTVÁGYAT!

Schatz

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)

Facebookon és Instagramon is várlak, képekkel, rövid sztorikkal hasonló témákban!

A bejegyzés trackback címe:

https://schatz.blog.hu/api/trackback/id/tr8714276959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása