Ezt a sütit nemrég találtam ki, szeretem kombinálni a meglévő recepteket, illetve fejben összepárosítani ízeket. Szerintem nagyon jól sikerült, ezért megosztom veletek is! :) Kicsit macerásnak tűnhet a különböző krémek és a habcsók elkészítése, de megéri, higgyétek el!
Málnás krém a tetejére
Hozzávalók:
- kb 20 dkg málna (őszintén szólva én általában szemre szoktam mérni a gyümiket, kb. 2 kis csészényi)
- 250 ml mascarpone
- porcukor ízlés szerint
- fél csomag Expressz zselatin fix
Elkészítés:
A málnát a porcukorral pürésítem, majd kisebb lyukú szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne menjenek bele. Van, amikor ezzel nem bíbelődök, de így egy picit finomabb érzetű krémet kapunk, ezúttal én rászántam a plusz időt és némi munkát. Egy keveset félreteszek belőle, amennyiben a tálalásnál a tányért meg szeretném pluszban díszíteni, kis ecsettel kvázi megfestek egy sávot a szép színes mázzal. A többihez hozzákeverjük a mascarponét és a fixálót, majd homogénre habosítjuk. Habzsákba töltjük és betesszük a hűtőbe.
Rózsás krém a belsejébe
Hozzávalók:
- 125 ml mascarpone
- rózsalekvár ízlés szerint (néhány teáskanál)
- rózsaszirup (1-2 teáskanál)
Elkészítés:
Homogénre keverjük az összes hozzávalót, majd kis időre hűtőbe helyezzük, amíg a muffin elkészül.
Klasszik muffintészta
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 175 g cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 2 tojás
- 150 g puha vaj (vagy sütőmargarin)
- 1,75 dl tej
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tálban kikeverjük a tojást a cukorral, vajjal és végül a tejjel. A száraz alapanyagokat összevegyítjük, majd hozzákeverjük a krémhez. Nem kell sokáig kevergetni, sitty-sutty, és mehet a muffinformába, én még papírkapszlikat szoktam használni, de lehet szilikonosba is. Kb. 25-30 perc alatt a sütő közepén készre sütjük. A sütőből kivéve még pár percig pihentetjük a formában, majd süteményrácson hagyjuk teljesen kihűlni (így nem párásodik be - kvázi, nem lesz szottyos).
Olyan jól passzolt hozzá ez a rosé színű papír.
Miután a muffin kihűlt, késsel kivágtam belőle igény szerinti méretű kúpot (hengert is lehet, csak az nehezebb manuálisan, de vannak erre speciális eszközök - nekem még nincs). Ezután beletöltöttem a rózsás krémet. A tetejére rányomtam csillagfejű habkinyomóval a málnás mascarpone krémet, és intuitív módon díszítettem félretett málna szemekkel, habcsókkal, kis cukorszívekkel. Ez teljesen egyéni, ki is hagyható, de véleményem szerint épp ez benne a kis csavar. :)
Habcsók
A habcsók megérne egy külön posztot, mert a felhasználási és formázási lehetőségek száma eléggé végtelen, én egyébként most csináltam életemben először, az alábbiak szerint.
Hozzávalók:
- 4 tojás fehérje
- 200 g porcukor
- rózsaszirup (ez bónusz, mert abszolút nem kell ízesíteni, de szabad)
- egy csipet só
Elkészítés:
A tojásfehérjét a sóval félkeményre verem, majd apránként hozzáadagolom a porcukor felét; majd mikor majdnem kemény, hozzáadom a másik felét, szintén apránként. A cukorszirupot is a vége felé adtam hozzá, szépen hozzácsurgatva, majd olyan keményre kell verni, amilyen csak lehetséges (a tojásfehérjét nem lehet túlverni, csak a tejszínhabot). Közben folyamatosan forog a habverő, így vagy két ember kell hozzá, vagy nagyon ügyesnek kell lenni. Ideális esetben pedig van egy keverőtálas mixerünk, szabad kezet biztosítva. Én anyukámtól kölcsönkértem a gépet, hogy ne ezen múljon a siker. :)
Én a képen látható rózsaszirupot tettem hozzá, és nézzétek, milyen cuki kis minik lettek (díszítés miatt)
Miután már szalagosan megáll a habverőn, kész is. Habzsákba töltöm, csillagfejű kinyomóval sütőpapírra kis halmokat képzek igény szerinti méretben, a lényeg, hogy egy méretűek legyenek, így a sütőben egyszerre lesznek kész.
180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd lekapcsolt sütőben még kb ennyi ideig. A sütőajtót ki lehet nyitni közben, így kimegy a felesleges gőz. Egyébként a sütési hőfokokat tekintve eléggé megoszlanak a vélemények, mert van, aki nem is süti, csak eleve szárítja, hosszabb ideig, jóval alacsonyabb hőfokon (láttam olyan instrukciót, hogy 50 fokos sütőben), úgy elkerülhető a bebarnulás. Az én habcsókjaimnak szerencsére jól állt ez a rusztikus szín, de egyébként rásegítettem, mert a habcsók két oldalát piros ételfestékkel megfestettem, hogy kicsit cirmos legyen.
Et voilá. Meringue, avagy habcsók á la Schatz (oké, ezt még gyakorolni fogom azért, de elsőre nem is rossz).
Jó sütést és falatozást kívánok!
SCHATZ
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)
Facebookon és Instagramon is várlak, képekkel, rövid sztorikkal hasonló témákban!