Kicsi kincseim

Schatz

Schatz

Tudatos karácsonyi ünnepeket!

Ajándékozz a jövőnek is!

2018. december 09. - Schatzka

Minden évben eljön a pillanat karácsony előtt, amikor azon gondolkodom, mit adjak a szeretteimnek. Mi az az ajándék, aminek örülnének, amire szükség van, ami egy szép emlék lesz. Az még nagyobb fejtörést okoz, hogy én mit kérjek, hiszen úgy érzem, mindenem megvan. 

Persze, sokszor csábít a sok újdonság, a szépségek, a cukiságok, eszembe jut, hogy milyen klasszul mutatna a lakásban pár új kiegészítő, jó lenne egy szuper fényképezőgép, sütési kellék, vagy pár új könyv (amit úgysem lesz időm elolvasni persze). Szívesen nézegetem a karácsonyi ajándéktippeket tartalmazó blogbejegyzéseket, cikkeket, legeltetem a szemem, és eljátszom a gondolattal, milyen jó lenne ilyesmiket adni és kapni. Bevallom, nem is mindig tudok ellenállni; a meglepetés (lásd meglepetésdobozok iránti lelkesedésem), a birtokvágy, az adás/kapás öröme felülírja a tudatosságot, és ehhez nem kell karácsony.

Nem gondolom, hogy le kellene mondanunk az ajándékozásról, viszont fontosnak érzem, hogy a mérleg a vásárlástól egyre inkább a közös élmény, az együtt töltött idő felé billenjen. A családjainkban évek óta egy elég klasszik áltsulis megoldás él: kihúzzuk egymás nevét, így mindenki csak egy valakit ajándékoz meg (ez kicsit alakult, amióta gyerekeink vannak, khm...). Így megmarad az ajándékozás izgalma, de egyrészt nem vásárolunk sok plusz holmit, amivel a felhalmozás spiráljába kerülünk, másrészt nem verjük magunkat költségekbe, ami bizonyítottan hatalmas terhet jelent az emberek számára, például a személyi kölcsönöket bődületes arányban veszik igénybe a drága ajándékra vágyók (ezt nem is értem, na mindegy...).

Én már több éve a közös élményszerzés pártolója vagyok, ezért szülinapokra, karácsonyra is leginkább koncert-, színházjegyeket adok, sőt már szabadulószoba belépőt is vettem, amivel még többen tudtunk együtt osztozni az élményben. Korábban saját készítésű ajándékokat is szerettem adni, dekupázsoltam, ablakmatricát gyártottam, gyöngydíszeket fűztem, képet festettem, satöbbi. Mostanában kevesebb időm van kreatívkodni, és az "élményajándékok" miatt háttérbe is szorult ez a fajta verzióm, de ebben azt szerettem nagyon, hogy élveztem az alkotást, benne volt az ajándékban a szívem-lelkem, és személyesebb lett, mint ha vettem volna valamit.

Az elmúlt héten láttam egy nagyon klassz ábrát, ami a környezettudatos ajándékozás lépcsőit mutatta be. Úgy gondoltam, lefordítom, sőt, kiegészítem pár példával, mert nagyon jó üzenet, gondolatébresztő és mégis kedves. 

ajandekozasi_piramis_1.jpg

Úgy látom, eléggé jól rátapintottam a lényegre, amikor az élmények, a közös időtöltés felé mozdultam. :)

Mint látható, elég sok lépcső vezet a legalsó - szimpla vásárlás - szinttől felfelé. Például manapság trendinek számít vintage, használt holmikat beszerezni (recycling), vagy felújítani (upcycling), ám ha valaki mégis vásárolni szeretne, célszerű legalább olyan forrásból beszerezni, amivel hazai alkotókat támogatunk, vagy fair trade gyártott, etikus/organikus alapanyagból készült a termék.

Összegyűjtöttem pár példát, akiket jó szívvel ajánlok, mert törekednek a tudatosságra, és a rohanás helyett a lassabb üzemmódot képviselik.

 

DIY

Az alábbi helyeken tudsz alkotni, ha otthon nincs rá lehetőséged (tér, idő, anyagok, eszközök):

Technika1

Budapest első közösségi alkotóhelyét a Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum hívta életre azzal a céllal, hogy mindenki számára lehetőség nyíljon a faipar és a barkácsolás újra népszerű és izgalmas világával való megismerkedésre és elmélyülésre.​ Számtalan workshop közül választhatsz, ha alkotni vágysz, vagy ha ajándékba adnád valakinek! ITT tudsz például ajándékkártyát venni.

Akár fa karácsonyfát is barkácsolhatsz december 15-én: 

technika.jpg

 

AZTA! Közösségi barkácsműhely

Az Esély-kert Alapítvány gondozásában nyílt igazi "csináld magad" hely, ahol megjavíthatod bútoraidat, megvarrhatod textíliáidat. Használhatod szerszámaikat, szakembereik segítenek! ITT éred el őket.

azta.jpg

 

CREATOR Nyitott Műhely

Hasonló koncepciója mint a fenti két másik helynek, szóval szintén jó kis dolgokat lehet alkotni, tréningelni magunkat, csapatépíteni, satöbbi. Beszéljen helyettem a honlap ITT.

creator.jpg

Ha ő is segít, biztos könnyebben megy a munka. ;)

SLOW/TUDATOS VÁSÁRLÁS

Julka

A Julka - Zero Waste Webshopban környezettudatos és praktikus termékeket találsz a hulladékszegény és műanyagmentes mindennapokhoz.

Karácsonyi összeállításaikat ITT találod.

Cibi

Viaszos élelmiszercsomagolók kamrába, hűtőszekrénybe. Textil szendvicscsomagolók vízhatlan, tisztítható belsővel. Praktikus, és szép termékeiket ITT tudod megvásárolni.

GreenWay Design

Egyszerű, praktikus dolgok a kertben és a lakásban. Szójagyertyák, környezettudatos dekoráció és fenntartható lakberendezés. A webshopot ITT találod, gyönyörű és illatos dolgokkal van tele, csak mondom. :D

 

Bazsalikomos Kert

Beh Mariann kertészmérnök kis paradicsoma. Mottója: "A természet kincs." Saját fűszerkertjéből készült termékeit (sóvirágok, teák), sőt újonnan megjelent könyvét ITT tudod megrendelni. 

 

Pingalló titkai

A Pingalló Titkai termékeit az otthon és a családi élet ihletik. Az egyedi tervezésű kártyák és dekorációs termékek a családdá válás és az együttélés fontos pillanataihoz készülnek. A webshopban szebbnél szebb képek, grafikák közül tudsz választani. Az én kedvencem az adventi kártya...remélem, még beszerezhető. ITT találod. 

 

Pauza

A PaUZánál úgy válogatják össze a tárgyakat, hogy azokkal igazán lakhatóvá, csalogatóvá tudd varázsolni környezetedet. Egy olyan otthonná, ahol kuckós menedékre lelsz a kemény télben, ahol végtelen nyári napokat tölthettek a barátaiddal. Használati és dísztárgyakat is találsz ITT.

 

Franziska

A FRANZISKA desszertek készítése során mellőzik az állati zsiradékot és tejet, a gabonalisztet, valamint a fehér cukrot. A zsiradékot kókuszolajjal, avokádóval, mandula- és mogyoróvajjal pótolják. A gabonalisztet mandula-, kókusz-, zab- és chia mag liszttel helyettesítik, édesítéshez kókuszvirág cukrot, xilitet, termelői mézet, valamint gyümölcsöket használnak. Az állati eredetű tej helyett pedig mandula-, kesudió- és kókusztejjel sütnek! A desszertdobozokat ITT tudod megrendelni, 48 órán belül pedig már nálad is lesznek. Csak vigyázz, nehogy elfogyjon előbb az ajándék, mielőtt átadnád.

 

SUSU keramika

A SUSU márkát két művész lány hozta létre, Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra. Szaffi egyedi és karakteres személyisége (személyesen ismerem a Soharóza kórusunkból, szóval elmondhatom, tényleg így van), textilművész végzettségével megspékelve elég jó kiindulópont, Flóra művészettörténetet tanult, és korábban már foglalkozott kerámiázással. Alkotásaikat elsősorban használati tárgyaknak szánják, de finoman és óvatosan kell velük bánni! Nemrég megnyitották stúdiójukat, ahol kaphatóak lesznek a kerámiák, sőt workshopokat is tartanak majd. Jelenleg leginkább ITT és ITT találhatók meg a termékeik, és különböző slow piacokon. ITT tudjátok őket követni.

Ha a gyerekünkről van szó, még hajlamosabbak vagyunk belecsúszni a túlvásárlásba, és biztos, hogy a nagyiék is így lesznek ezzel. Szerintem ebben a kategóriában is vannak olyan kedves és hasznos ajándékok, amik nem végzik majd a játékdoboz alján egy hét után.

Jógakaland

A Jógakaland a tudatos szülők csodaeszköze, játékai tele vannak szeretettel, egészséggel, vidámsággal és mókával! Családi csapatuk most már több mint egy éve foglalkozik azzal, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerjék a jógázás örömteli, fejlesztő, stresszoldó hatásait, miközben izgalmas kalandokat élnek át a meséiken keresztül. A jógakaland társasjátékot, jógakártyát és más jógakalandos kiegészítőket ITT találod.

ÉLMÉNY

Ha már említettem az elején az élmény ajándékozást, szeretnék két nagyon különleges és személyes ajándékötletet említeni. Mindkettő a kórushoz kapcsolódik, amelynek én is tagja vagyok. Szeretnétek látni? Rajta, vegyetek jegyet és foglaljatok helyet a Trafó székeiben.

Soharóza

soharoza_logo.jpg

A Soharóza egy jelenleg 35 tagú kísérleti kórus, amely 2008-ban alakult Bodó Viktor és a Szputnyik kérésére; az improvizatív zenei játékok és a mozgás mellett a kottából éneklés sem idegen tőlük – mondjuk sosem úgy, ahogy kéne. Közösségileg szereznek zenét és módosítanak már meglévő zenéket, játszanak hanggal, zajjal, testtel és térrel. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és az Ördögkatlanban, színházi előadáson és utcai flashmobon, de lehetett látni őket az Operában, a MüPában, a berlini nagykövetségen is, vagy épp Macedóniában nemzetközi kórusversenyen. A nevüket egy Soha Róza nevű kislánytól vették kölcsön.

Vezetőjük Halas Dóra, a Zeneakadémián doktorált, Lantos Rezső-díjas karnagy. Disszertációjának témája a kórusimprovizáció. Karnagyként és énekesként színházi produkciókban vett részt, emellett több amatőr kórust alapított és vezetett. A Soharóza a mániája.

Tabu kollekció

tabukollekcio.jpg

Tabu kollekció című előadásuk 2016 őszén debütált a Trafó színpadán, műfaja catwalk-koncert - éneklő modellek a kifutón. Test, szex, betegség, vér, halál, horrormondókák, genderkérdés. Főszerepben a kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények.

Az előadás január 4.,5.,6-án újra a Trafó színpadán. Jegyet ITT tudtok venni. 

Az Ügy

azugy.jpg

(Igen, az ott én vagyok középen. :D)

Az Ügy alkotói korunk városának jellemző intézményébe invitálnak: egy hivatal napi működésének, az ott felsűrűsödő ügyes-bajos események keresztmetszetét mutatják meg. A cél az egyéni igények és az általános szabályok konfliktusából fakadó élethelyzetek felvonultatása, a maguk abszurditásában és hétköznapiságában. Minden hivatalba érkező ügyfél saját, banális, mégis egyedi történetének magányos hőse, aki az aznapi rejtélyt próbálja felfejteni, megoldani, letudni – bárki magára ismerhet bennük.

Az előadás március 12.,13.,14-én újra a Trafóban. Jegyet ITT tudtok venni.

Boldog Karácsonyt kívánok nektek!

SCHATZ

Ha tetszett a cikk, nyugodtan oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)

Kövess friss fotókért, posztokért a többi csatornámon is:

Facebook: https://www.facebook.com/KicsiKincseimSchatz/

Instagram: https://www.instagram.com/schatz.kicsi.kincseim/

A bejegyzés trackback címe:

https://schatz.blog.hu/api/trackback/id/tr7314436098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása