Van az úgy sajnos, hogy még a sütésre sincs erőm. Ami végülis érthető, ha a náthától és köhögéstől bepárásodott fejjel nézek ki a világra, és ugyanezt teszi 7 hónapos csemetém is - és anyukám, aki eljött vigyázni rá(nk). Vasárnap délelőtt, férjem hazatérve a boltból felszólt: "- Ma én sütök süteményt!" WOW
De még mennyire WOW, miután kész lett, és megkóstoltuk. Le is fotóztam izibe' (kicsit jobban voltam ekkor, hehe), most pedig jól megírom a receptet, ahogyan ő készítette, az eredeti receptet itt találjátok!
Túrós, mákos sütőtök torta
Hozzávalók a sütőtök krémhez:
- 600 g sütőtök
- 2 tojás
- 70 g cukor
- kb 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 ek kukoricakeményítő
Hozzávalók a tetejére kerülő krémhez:
- 100 g-ot kiveszünk az előzőleg elkészített sütőtök krémből (ez egy véletlen malőr, eredetileg ízesítetlen állapotában kellett volna kivenni, de így is nagyon finom lett, úgyhogy biztosan így készítjük legközelebb is, sokkal egyszerűbb)
- 100 g tejföl
- 1 tojás
- méz ízlés szerint
Hozzávalók a mákos túrókrémhez:
- 500 g túró
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 25 g darált mák
- 1 ek kukoricakeményítő
Elkészítés:
A tököt megfőzzük, közben összekeverjük a túrókrémet: minden hozzávalót egy tálba halmozunk és robotgéppel összekeverjük, majd félretesszük.
Mikor a tök megfőtt (azért nem kell szétfőzni, mert még sülni is fog sütőben), leszűrjük, összepürésítjük, majd langyosra hűlt állapotában belekeverjük a többi hozzávalót is, robotgéppel.
Egy kivajazott/lisztezett tortaforma közepébe (nekünk 24 cm-s van, kiváló magasságúnak éreztük az ízlelés során) kanállal sütőtök krémet halmozunk, majd spatulával elegyengetjük. Erre egy réteg túrókrém kerül, majd ismét sütőtök, és így tovább, amíg el nem fogy mindkét krém. Előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig sütjük, közben elkészítjük a tetejére kerülő krémet is: az előzőleg elkészített és félrerakott sütőtök krémhez hozzákeverjük az összes összetevőt, majd simára keverjük robotgéppel. Mikor letelt a 40 perc, kivesszük a sütit, ráöntjük az elkészült krémet, és további 15-20 percig sütjük; tűpróbával ellenőrizzük, csalóka lehet, mert narancssárga marad a teteje, ne várjuk azt a lisztes/sült barna színt (ha megvártuk, az ciki, mert elégett az egész).
Díszítés gyanánt meghinthetjük kakaóval, de anélkül is kiváló!
Remélem, nektek is ízleni fog!
SCHATZ
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)
Facebookon és Instagramon is várlak, képekkel, rövid sztorikkal hasonló témákban!