Kicsi kincseim

Schatz

Schatz

Túrós, mákos sütőtök torta

Gluténmentes desszert

2018. február 28. - Schatzka

Van az úgy sajnos, hogy még a sütésre sincs erőm. Ami végülis érthető, ha a náthától és köhögéstől bepárásodott fejjel nézek ki a világra, és ugyanezt teszi 7 hónapos csemetém is - és anyukám, aki eljött vigyázni rá(nk). Vasárnap délelőtt, férjem hazatérve a boltból felszólt: "- Ma én sütök süteményt!" WOW

De még mennyire WOW, miután kész lett, és megkóstoltuk. Le is fotóztam izibe' (kicsit jobban voltam ekkor, hehe), most pedig jól megírom a receptet, ahogyan ő készítette, az eredeti receptet itt találjátok! 

turos_makos_sutotoktorta_1.jpg

Túrós, mákos sütőtök torta

Hozzávalók a sütőtök krémhez:

- 600 g sütőtök

- 2 tojás

- 70 g cukor

- kb 1 teáskanál reszelt citromhéj

- 1 ek kukoricakeményítő

Hozzávalók a tetejére kerülő krémhez:

- 100 g-ot kiveszünk az előzőleg elkészített sütőtök krémből (ez egy véletlen malőr, eredetileg ízesítetlen állapotában kellett volna kivenni, de így is nagyon finom lett, úgyhogy biztosan így készítjük legközelebb is, sokkal egyszerűbb)

- 100 g tejföl

- 1 tojás

- méz ízlés szerint

Hozzávalók a mákos túrókrémhez:

- 500 g túró

- 100 g porcukor

- 2 tojás

- 25 g darált mák

- 1 ek kukoricakeményítő

 

Elkészítés:

A tököt megfőzzük, közben összekeverjük a túrókrémet: minden hozzávalót egy tálba halmozunk és robotgéppel összekeverjük, majd félretesszük.

Mikor a tök megfőtt (azért nem kell szétfőzni, mert még sülni is fog sütőben), leszűrjük, összepürésítjük, majd langyosra hűlt állapotában belekeverjük a többi hozzávalót is, robotgéppel.

Egy kivajazott/lisztezett tortaforma közepébe (nekünk 24 cm-s van, kiváló magasságúnak éreztük az ízlelés során) kanállal sütőtök krémet halmozunk, majd spatulával elegyengetjük. Erre egy réteg túrókrém kerül, majd ismét sütőtök, és így tovább, amíg el nem fogy mindkét krém. Előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig sütjük, közben elkészítjük a tetejére kerülő krémet is: az előzőleg elkészített és félrerakott sütőtök krémhez hozzákeverjük az összes összetevőt, majd simára keverjük robotgéppel. Mikor letelt a 40 perc, kivesszük a sütit, ráöntjük az elkészült krémet, és további 15-20 percig sütjük; tűpróbával ellenőrizzük, csalóka lehet, mert narancssárga marad a teteje, ne várjuk azt a lisztes/sült barna színt (ha megvártuk, az ciki, mert elégett az egész). 

Díszítés gyanánt meghinthetjük kakaóval, de anélkül is kiváló!

turos_makos_sutotoktorta.jpg

Remélem, nektek is ízleni fog!

SCHATZ

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és hagyj egy kommentet/lájkot! :)

Facebookon és Instagramon is várlak, képekkel, rövid sztorikkal hasonló témákban!

A bejegyzés trackback címe:

https://schatz.blog.hu/api/trackback/id/tr3713704954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása